Waar komt het woord röntgenstraling vandaan?

geplaatst in: Etymologie | 0

Röntgenstraling is de naam van kortgolvige elektromagnetische straling die kan worden opgewekt door in een vacuüm een metalen plaatje te bestralen met elektronen van voldoende hoge snelheid. De straling dringt bijna onverzwakt door weefsels, hout, leer, papier e.d. heen, maar niet door materialen met een hogere dichtheid, zoals metalen en beenderen. Daardoor is röntgenstraling geschikt voor structuuronderzoek.

Röntgenstraling is genoemd naar de Duitse natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923), die het verschijnsel in 1895 bij toeval ontdekte en de stralen vanwege hun onbekende aard x-stralen noemde. Begin 1896 presenteerde hij zijn ontdekking voor een wetenschappelijk genootschap met een lezing getiteld ‘Über eine neue Art von Strahlen’. Bij die gelegenheid maakte hij ook een foto van de hand van de anatoom Rudolf Albert von Kölliker (1817-1905), die daarop enthousiast voorstelde de straling voortaan naar de ontdekker te noemen.

Een groot deel van de mensheid nam dat voorstel over, behalve de bescheiden Röntgen zelf, die hardnekkig vasthield aan zijn eigen aanduiding x-stralen. Ook in het Angelsaksische taalgebied is de pendant daarvan (x-rays) gangbaar gebleven.

Voor de ontdekking van de naar hem genoemde straling kreeg Röntgen in 1901 overigens als eerste de eerste Nobelprijs voor natuurkunde.

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!







    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *