disneylandpolitiek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteravond tijdens het verkiezingsdebat viel FvD-voorman Thierry Baudet zijn opponent Jesse Klaver aan op diens klimaatplannen. Die zullen volgens hem zoveel gaan kosten dat er geen extra geld overblijft voor onderwijs, politie en zorg. Iets voor half tien kwam het hoge woord eruit: Baudet verweet Klaver disneylandpolitiek te bedrijven:

Naïef, het kinderlijke idee van ‘alles kan’. U stort Nederland in een totale recessie met uw klimaatplannen.

Baudet gebruikte het woord disneylandpolitiek al eerder. Op Twitter lezen we dat hij op 2 september 2013 bij Pauw en Witteman premier Rutte disneylandpolitiek verweet en tijdens een bijeenkomst van Forum voor Democratie in het noorden van het land in het voorjaar van 2018 zei hij:

Partijen die willen stoppen met boren én schade willen compenseren, doen aan Disneylandpolitiek.

Het woord disneylandpolitiek maakte gisteren dus niet z’n debuut in de media, zoals sommige twitteraars menen, maar het is wel een typisch Baudet-woord. En het zou in de FvD-campagne weleens een terugkerend woord kunnen gaan worden, zeker nu Baudet het in een groot debat heeft gebruikt én het door veel mensen (zie Twitter) is opgemerkt.

Interessant is trouwens dat RTL Nieuws Baudets woord disneylandpolitiek veranderde in disneypolitiek. Op www.RTLnieuws.nl stond gisteravond namelijk:

Tijdens het RTL Verkiezingsdebat ging het hard tegen hard tussen Baudet en Klaver. Volgens Baudet doet Klaver aan ‘Disneypolitiek. Klaver is er niet van gediend: ‘U wappert met bedragen die u niet kunt staven.’

De vorm disneylandpolitiek is echter niet toevallig. De kans is groot dat Baudet dit woord ontleend heeft aan het Engels, waarin Disneyland politics sinds 1980 wordt aangetroffen. Interpreteren we de Proceedings of the National Convention (1980) correct, dan was het de latere president Ronald Reagan zelf die deze term introduceerde in een redevoering in de aanloop naar zijn kandidaatstelling voor de verkiezingen aldaar:

Just as vision without political strategy will surely degenerate into a kind of Disneyland politics, political involvement without vision will end in confusion, the frantic pursuit of self interest and isolation.

Reagan hield kennelijk van de term, want hij zou een paar jaar later de Democraten het verwijt maken van een

Disneyland defense policy, with Mickey Mouse treatment of our men and women in uniform.

Ten aanzien van de term disneylandpolitiek heeft Baudet zich dus mogelijk laten inspireren door Ronald Reagan. Derk Jan Eppink, die in 2018 de Prijs voor de Vrijheid ontving, wees in zijn laudatio ter gelegenheid daarvan al op een parallel in het denken tussen Reagan en Baudet. Beiden zouden vooral gedreven worden door de hang naar vrijheid, in het geval van Baudet: vrijheid van denken (als tegenhanger van politiek-correct denken). Wellicht is Reagan behalve wat betreft het woord disneylandpolitiek ook in andere opzichten een inspiratiebron voor Baudet – maar dat is voer voor politicologen.

Definitie

disneylandpolitiek (de, g.mv.) (schertsend of spottend) politiek die gespeend is van realiteitszin, die hooggegrepen maar onrealistische doelen nastreeft, synoniem sprookjespolitiek, mogelijke ontleend aan Engels disneyland politics

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *