Wat is een hotel California?

geplaatst in: Uitdrukkingen | 0

‘De euro is opzettelijk als een ‘hotel California’ ontworpen,’ schreef NRC op 23 april 2016. Wat de krant bedoelde, is dat het vrijwel onmogelijk is voor een land om na de toetreding tot de eurozone de muntunie weer te verlaten. Er is geen nooduitgang, geen exit, zelfs niet voor de Grieken.

De uitdrukking verwijst naar het nummer Hotel California (1976) van de Amerikaanse band The eagles. Het werd met 16 miljoen verkochte singles in de Verenigde Staten een van de grootste hits van 1977. In Nederland stond het nummer maar liefst 9 weken in de Top 40. Ook daarna werd het nummer grijsgedraaid, waardoor niet alleen de muziek, maar ook de tekst algemeen bekend werd.

Hotel California is een metafoor geworden voor de ‘way of life’ in de Amerikaanse staat California. Ideaal, maar er zit één schaduwkantje aan: je raakt eraan verslaafd. In de formulering van de Eagles:

We are all just prisoners here, of our own device.

Niet veel verderop in het nummer volgt dan ook de nogal paradoxale kernzin van het nummer:

You can checkout any time you like, But you can never leave!

Daar verwijst de metafoor die de euro voorstelt als een hotel California aan. Sinds een jaar of tien wordt die metafoor – soms in de vertaling hotel Californië – wel vaker aangetroffen, ook in samenstellingen. Zo noemde de Nederlandse minister Ronald Plasterk het Nederlandse omroepbestel op 18 maart 2009 een ‘Hotel Californië-model: You can check out anytime you like, but you can never leave’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *