plaagsticker

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Klimaatkardinaal Diederik Samsom, sinds kort tevens columnist van De Volkskrant, schrijft vandaag in die krant over drammen. Hij analyseert mooi hoe dat woord sinds het Telegraaf-interview met Klaas Dijkhoff vleugels heeft gekregen. Het inspireerde Buma tot de oproep om te stoppen met ‘dromen en drammen’ over het klimaat, terwijl Van der Staaij ‘het woord zelfs over de grens van het klimaatdebat [probeerde] mee te smokkelen naar een eigen thema: vaccinatiedrammers. Samsom noemt het woord een plaagsticker:

Het succes van zo’n politieke plaagsticker wordt niet alleen bepaald door de taalkundige eigenschappen – beeldend en bekt lekker – maar vooral door de kleefkracht ervan. Draaien, graaien of drammen, het beklijft slechts wanneer het verwijt ook een kern van waarheid bevat.

Politieke plaagsticker fungeert in deze context ter aanduiding van een politieke kwalificatie waarmee een tegenstander wordt geframed. Anders gezegd: de mensen die als drammers worden getypeerd, krijgen met dit woord een politiek etiket opgeplakt, ze krijgen een politiek stempel opgedrukt.

Sticker is een synoniem van etiket en het woord plaagsticker roept dan ook automatisch de uitdrukking iemand een etiket opplakken op. Daar kun je hinder van ondervinden, oftewel, daar kun je door ‘geplaagd’ worden.

Definitie

plaagsticker (de, -s) ver­sim­pel­de, on­vol­le­di­ge of val­se ty­pe­ring van een persoon of partij: een politieke plaagsticker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *