curlingkind

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zondag ging seizoen 2 van De Luizenmoeder van start. Daarin gebruikte Juf Ank het woord curlingouders. Gisteren schreef televisierecensent Han Lips in Het Parool al dat dit een ‘nieuw begrip’ is en vandaag doet Arjen Fortuin dat in NRC Next:

Ook was er een nieuw woord. Dat kan zo opgaan voor de verkiezing van het woord van de week: de curlingouder. Een curlingouder is een ouder die alle obstakels in het leven van zijn of haar kind uit de weg wil bezemen, legde Ank uit. Een fijn woord, met precies de juiste lulligheidswaarde – al weet televisiekijkend Nederland sinds Frans Bauers De curling quiz dat er bij curling feitelijk niets wordt weggebezemd.

In werkelijkheid staat curlingouder al bijna twee jaar in de Dikke Van Dale:

Curlingouder maakte zijn mediadebuut in een Nederlandse krant zelfs al in 2008, maar het duurde daarna nog een paar jaar voordat het dermate courant was dat een vermelding in de.Dikke Van Dale gerechtvaardigd was.

Etymologie

Het Nederlands heeft het woord (via het Engels?) overgenomen uit het Deens, waarin curlingforældre (curlingouders) in 1999 zijn entree beleefde in een publicatie van de psycholoog Bent Hougaard, die in het jaar daarna het opvoedkundige boek Curlingforældre & servicebørn (2000, letterlijk: Curlingouders en servicekinderen) publiceerde.

Het kind van een curlingouder wordt weleens een curlingkind genoemd en ook dat woord hebben we overgenomen uit het Deens. Curlingkind staat nog niet in de Dikke Van Dale. Er is echter een gerede kans dat dit woord dankzij Juf Ank nu ook ingeburgerd zal raken, want binnenkort gaat zich op Twitter vast iemand afvragen hoe het kind van een curlingouder nou eigenlijk wordt genoemd.

Definitie

curlingkind (het, curlingkinderen) kind dat wordt opgevoed door zeer zorgzame ouders, die al­le mo­ge­lij­ke ob­sta­kels voor hem uit de weg ruimen, ontleend aan Deens curlingbørn (curlingkinderen), gevormd van Engels curling en het meervoud van Deens barn (kind)

Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!    Totaal


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *