campussocialisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Zowel de Belgische krant De Standaard als Het Financieele Dagblad in Nederland publiceert vandaag een vertaling van een artikel van Niall Ferguson dat gisteren in The Times verscheen.

De Democraten willen jonge kiezers winnen en hebben daartoe wat radicale ideologen én het woord socialisme omarmd. Niet het socialisme dat gedragen wordt door arbeiders en boeren en dat in het teken staat van de klassenstrijd, maar het meer intellectuele socialisme van de politieke en maatschappelijke elite: het campussocialisme. Volgens Ferguson ‘plegen de democraten politieke zelfmoord’ door die vorm van socialisme te omarmen, te meer omdat er recentelijk enige universitair geschoolde (dus op de campus opgeleide) democraten in opspraak zijn gekomen.

Campussocialisme blijkt een letterlijke vertaling te zijn van de Engelse term campus socialism, die Ferguson in zijn oorspronkelijke Engelstalige artikel gebruikt en die deze week dus ook in het Engels debuteert. Voor deze vorm van socialisme bestond in het Nederlands nog geen woord.

Definitie

campussocialisme (het, g.mv.) socialisme dat ideologisch niet bepaald is door de klassenstrijd, maar door maatschappelijke kwesties die vooral door academici worden beschouwd als problemen die door politici moeten worden opgelost, synoniem elitair socialisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *