schrijnendheidstoets

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag schrijven de kranten dat het kinderpardon wordt vervangen en dat er een eind komt aan de discretionaire bevoegdheid waarmee de minister of de staatssecretaris afgewezen asielzoekers alsnog een verblijfsstatus kan geven. In plaats hiervan komt er een nieuwe procedure, die door de IND zal worden uitgevoerd. Onderdeel daarvan is een schrijnendheidstoets, aldus het Reformatorisch Dagblad:

De bewindspersoon die helemaal aan het eind van de procedure met de hand over het hart kon strijken, is passé. Daarvoor in de plaats komt voortaan een onafhankelijke commissie die juist zo snel mogelijk een zogenaamde schrijnendheidstoets moet uitvoeren en daarover advies moet uitbrengen aan de IND.

Schrijnendheidstoets maakt vandaag ook in een paar andere kranten zijn debuut. De kans is groot dat het woord in de toekomst – als onderdeel van de uitgebreide asielprocedure – wel vaker in de media aangetroffen kan worden. Vooralsnog oogt schrijnendheidstoets als een ambtelijk woord, waar we nog wel even aan moeten wennen.

Definitie

schrijnendheidstoets (m, -en) beoordeling of een afgewezen asielzoeker een ‘schrijnend geval’ is en op grond daarvan alsnog een verblijfsvergunning krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *