vleesverkettering

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf maakt zich al enige weken druk over het klimaatakkoord en bijna dagelijks levert dat een nieuw, veelal activistisch woord op. Ook vandaag mogen de lezers van wat nog altijd de grootste krant van Nederland is zich verheugen op zo’n staaltje lexicale creativiteit, want De Telegraaf typeert de plannen van – laten we hen voor de gelegenheid maar – ‘de klimaatdrammers van Dijkhoff‘ noemen als vleesverkettering.

Het vleesdictaat uit de klimaatpolder komt bovenop veelbesproken plannen uit het klimaatakkoord, zoals huizen van het gas los, extra hypotheken voor isolatie en warmtepompen en het rondsluizen van nieuwe brandstofaccijnzen en subsidies om elektrische auto’s te stimuleren. Burgers reageerden woedend op die voorstellen. Ook de vleesverkettering wekt wrevel.

Elders in de krant duikt het woord nog een keer op, want De Telegraaf citeert ‘een Vlaamse voedingsprofessor’ (is dat niet gewoon ‘een Belgische voedingsprofessor’?) die een waarschuwende vinger opsteekt in verband met de Nederlandse plannen:

De Vlaamse voedingsprofessor Frédéric Leroy waarschuwt juist voor vleesverkettering. ‘Wie vlees afwijst op ideologische gronden en zonder kennis van essentiële voedingsstoffen, loopt grote risico’s.’

Verkettering is een afleiding van verketteren (scherp veroordelen), dat op zijn beurt afgeleid is van ketter. Ketters werden vroeger op last van de (kerkelijke) overheid op een hard of zacht vuurtje geroosterd en dat is nou precies wat we volgens klimaatactivisten níét meer met vlees moeten doen: vlees grillen, roosteren, bakken of braden. Vanuit dat perspectief is de samenstelling vleesverkettering eigenlijk best ironisch. Het is door zijn alliteratie (de v van vlees en verkettering) trouwens wel een geslaagd woord. Maar of het beklijft …

Definitie

vleesverkettering (de, g.mv.) scherpe veroordeling van de consumptie van vlees, bv. door veganisten of klimaatactivisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *