klimaatdrammer

klimaatdrammer

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Het Algemeen Dagblad, Trouw, het Parool, het Dagblad van het Noorden – allemaal schrijven ze vandaag over kilmaatdrammers. Aanleiding is het interview van Klaas Dijkhoff in De Telegraaf van afgelopen zaterdag. De krant schrijft daarin over het klimaatakkoord:

De VVD neemt nadrukkelijk afstand van het klimaatakkoord. Drie weken sinds de presentatie van de waslijst aan maatregelen die de burger hard belooft te raken, waarschuwt fractieleider Klaas Dijkhoff de ’drammers’. Daarmee bedoelt hij onder anderen klimaatpaus Ed Nijpels en D66’er Rob Jetten.

Drammer, het is een woord dat Dijkhoff zelf twee keer in het interview in de mond neemt. Naar aanleiding van het Telegraaf-bericht maakte de NOS daar afgelopen zaterdag klimaatdrammer van. In een artikel zette het dat woord tussen aanhalingstekens, waardoor het lijkt dat Dijkhoff het zelf heeft gebruikt. In werkelijkheid is het echter niet Dijkhoff, maar de koppenmaker van de NOS dankzij wie het woord afgelopen zaterdag zijn mediadebuut maakte.

Klimaatdrammer werd overigens op Twitter in 2013 al eens gebruikt. Op dat moment was het een gelegenheidswoord. Pas in december 2018 duikt het woord opnieuw op Twitter op. De aanleiding is dan de publicatie van het Klimaatakkoord. Waarschijnlijk heeft het woord sindsdien her en der rondgezongen, waardoor het vandaag met een knal zijn krantendebuut kan beleven.

Definitie

klimaatdrammer (de, -s) (ongunstig) iemand die hamert op de noodzaak van – in de ogen van critici draconische – klimaatmaatregelen

Een Antwoord

  1. Wendy De Kinderen

    Ik vind dit een pracht van een woord.

Laat een reactie achter