klimaatinstorting

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Klimaatverandering is zó 2018. Volgens de invloedrijke Britse milieuactivist George Monbiot moeten we het voortaan hebben over klimaatinstorting, schrijft De Volkskrant vandaag:

De invloedrijke campagnevoerder George Monbiot zegt dat ‘klimaatverandering’ niet alarmerend genoeg klinkt en vervangen moet worden door ‘klimaatinstorting’.Maar het klimaat stort niet in. In feite placht het ons te doen instorten.

Klimaatinstorting maakte eerder deze herfst zijn debuut in onze taal, toen het in een Belgische krant opdook. Het is een nogal dramatisch woord, dat volgens klimaatrealist Bjørn Lomborg niet juist is:

Het klimaat stort niet in. In feite placht het ons te doen instorten. Een eeuw geleden kwamen bij klimaatrampen wereldwijd jaarlijks 500.000 mensen om. Hoewel er nu veel meer mensen risico lopen, is het aantal doden met meer dan 95 procent gedaald.

Hij betoogt dat de bangmakerij voor klimaatverandering schadelijk is en contraproductief werkt. Tot op zekere hoogte, een graad of twee en een half, is klimaatverandering volgens hem hanteerbaar. De kosten om de klimaatverandering te beperken tot 1,5 graden, staan volgens hem niet in verhouding tot wat het oplevert.

Wat hem betreft kan de angstaanjagende term klimaatinstorting dus in de prullenmand. Dat zal wel niet gaan, want vooral het Engelstalige origineel climate breakdown, waar ons woord klimaatinstorting een vertaling van is, is behoorlijk populair op de sociale media.

Definitie

klimaatinstorting (de, g.mv.) klimaatverandering met dramatische gevolgen voor de leefomgeving van mens en dier, vertaling van Engels climate breakdown

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *