odeurspuitje

geplaatst in: Verdwijnwoorden | 0

Parfums, reukwater en andere ‘lekkere luchten’ werden vroeger wel odeurs genoemd. In die betekenis is het woord aan het verouderen, er hangt met andere woorden een bedompt luchtje rond odeur. Dat wil overigens niet zeggen dat odeur helemaal niet meer courant is. Integendeel, het woord is nog wél gangbaar in een andere betekenis heeft: geur. Een van de dingen waaraan je kunt zien dat odeur in de betekenis reukwater aan het verouderen is, is het feit dat veel samenstellingen met het woord verdwenen is. Welke dame heeft nog een odeurflesje in haar boudoir of op haar toilettafel staan. Parfumflesjes staan daar, flesjes eau de toilette, geurflesjes desnoods, maar geen odeurflesjes. Ook het woord odeurspuitje is incourant geworden. Odeurspuitje is een oud woord voor een verstuiver en ook dat woord wordt sinds het midden van de 20e eeuw niet vaak meer aangetroffen. En als er geen odeurflesjes en odeurspuitjes meer zijn, dan ligt het voor de hand dat er ook geen odeurfabrieken meer zijn. En inderdaad, ook dat woord is in onbruik geraakt en heeft plaatsgemaakt voor modernere varianten, waarin odeur vervangen is door parfum of eau de toilette of simpelweg reukwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *