testosterontweet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen donderdag publiceerde Trouw een interessant interview met de Vlaamse journalist Rudi Vranckx, die zich zorgen maakt over de moderne politieke mores:

Wat me nu nog voortdrijft na al die jaren, is de zoektocht naar een moreel kompas. Wat is mijn kader van goed en kwaad? Want ik ben bang. Het kwaad komt ook in het westen dichterbij. Dan doel ik niet alleen op religieuze gekken en aanslagen. Haat schiet ook wortel door de testosterontweets van politici en verspreiding van nepnieuws. We leven in een gevaarlijke tijd.

Het fraai allitererende woord testosterontweet betekent zoiets als tweet vol spierballentaal. Het is een typerend woord voor de manier waarop sommige moderne machthebbers opereren en daarbij gebruikmaken van de sociale media. Afgelopen zaterdag stond het woord opnieuw in de krant, nu in het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad, dat eveneens een interview met Vranckx publiceerde:

Ik zie de opkomst van het extreem nationalisme, groeperingen als Schild & Vrienden die niet zomaar onschuldige snotneuzerij zijn. Leiders sturen testosterontweets uit waar ik niet van hou. Zo voed je een beest dat je misschien nooit meer in zijn kooi krijgt.

Het heeft er alle schijn van dat Vranckx bezig is het woord testosterontweet in de media te verspreiden. Wellicht met succes.

Vranckx heeft het woord overigens niet van zichzelf. We troffen het vorig jaar bijvoorbeeld al aan in de vertaling van No is not enough van Naomi Klein: Nee is niet genoeg. Tegen Trumps shockpolitiek, voor de wereld die we nodig hebben. Op Twitter is het woord nog veel ouder. In Nederlandstalige twitterberichten uit 2010 troffen we testosterontweet voor het eerst aan. Omdat er niet zulke oude vindplaatsen van de Engelstalige pendant testosteron tweet zijn, lijkt het erop dat testosterontweet geen vertaling uit het Engels is, maar een originele Nederlandse samenstelling, die zelfs al enige bekendheid had voordat president Donald Trump het medium Twitter had ontdekt.

Definitie

testosterontweet (de, -s) in macho- of spierballentaal geformuleerde tweet bedoeld om anderen te imponeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *