postcoderacisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Hét woord dat is blijven hangen van de Algemene Beschouwingen, is postcoderacisme. Met die term serveerde Denk-voorman het plan van VVD-fractieleider Dijkhoff af om criminaliteit in probleemwijken harder te bestraffen:

Dijkhoff denkt dat dit juist nodig is in wijken waar de integratie is ‘mislukt’, waar ‘parallelle samenlevingen’ zijn ontstaan en waar bewoners zuchten onder criminaliteit of ‘de lokale geestelijke’.

Daarbij heeft Dijkhoff met een half oog gekeken naar Denemarken, ‘waar zo gettovorming wordt bestreden en verplichte lessen komen in democratische waarden en tradities’, aldus het Algemeen Dagblad vandaag. Juristen hebben hier echter grote twijfels bij: het voorstel om criminaliteit die wordt gepleegd in achterstandswijken harder te bestraffen dan elders, zou tegen de rechtsgelijkheid ingaan.

Het woord postcoderacisme is gevormd naar analogie van postcodediscriminatie, dat sinds 2003 nu en dan in de kranten figureert en aanvankelijk werd gebruikt ter aanduiding van de ongelijke behandeling van banken bij de verstrekking van woninghypotheken: woningen in bepaalde postcodegebieden zouden bijvoorbeeld niet of tegen slechtere voorwaarden met een hypotheek kunnen worden belast.

Of postcoderacisme in dit geval de juiste typering is, valt zeer te betwijfelen. Die term veronderstelt dat mensen van een bepaalde etniciteit bij elkaar wonen in bepaalde postcodegebieden, die je dan etnische getto’s zou kunnen noemen. In Nederland zijn er echter (nog) geen getto’s: ook in de wijken die Dijkhoff op de korrel heeft, wonen mensen van verschillende etnische achtergronden door elkaar. Strikt genomen neemt de voorgestelde maatregel van Dijkhoff daarom geen specifieke bevolkingsgroep op de korrel en is de term racisme dus niet van toepassing.

Postcodediscriminatie zou in dit geval een veel betere typering zijn geweest, maar omdat racisme nu eenmaal een nog gevoeliger woord is dan discriminatie, zal Kuzu wel voor postcoderacisme hebben gekozen. Nou ja, hij heeft er in elk geval alle dagbladen mee gehaald, want er is vandaag (haast) geen krant waar het woord niet in te vinden is.

Het is gelukkig bijna niet voorstelbaar dat postcoderacisme in ons taalgebied zal beklijven, tenzij als dysfemisme van postcodediscriminatie, welk woord overigens langzamerhand wel een plaatsje in het woordenboek verdient.

Definitie

postcoderacisme (o, g.mv.) vorm van racisme waarbij personen van een bepaalde etniciteit die bij elkaar wonen in een bepaald postcodegebied, bv. een getto, systematisch anders worden behandeld dan personen (ongeacht hun etniciteit) in andere postcodegebieden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *