toeterstoet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over ‘overlastbruiloften’, die zich onder meer kenmerken doordat de bruiloftsgasten luid toeterend met hun auto’s als in een optocht rondrijden en daarbij soms de openbare weg tijdelijk blokkeren. De Krant van Wakker Nederland noemt zulke auto-optochten toeterstoeten, waarmee dit woord, dat eerder al een paar keer op Twitter en in de Vlaamse pers werd gesignaleerd, nu ook een officiële status in de Nederlandse pers heeft gekregen.

Toeterstoet is dankzij de herhaalde oe-klank een mooi assonerend woord voor een fenomeen dat iedereen die in een grote stad woont langzamerhand wel kent: een stoet bestaande uit feestvierende bruiloftsgasten, vaak van Levantijnse of mediterrane origine, die claxonnerend en soms allerlei capriolen uithalend over ‘s Heren wegen rijden om her en der kruispunten, rotondes en bruggen te blokkeren. Zulke bruidsstoeten vormen voor buitenstaanders doorgaans een bron van irritatie.

Toeterstoet is weliswaar een gelegenheidswoord in de media, maar in de gesproken taal en op Twitter is het, zoals gezegd, gewoner. Het is rond 2010 ontstaan en gevormd op basis van de kenmerkende handeling (toeteren) van de betrokken chauffeurs en het laatste deel van het woord bruidsstoet. Het woord is interessant, omdat het een tijdsbeeld geeft. Het verwijst immers naar een modeverschijnsel dat is geïmporteerd vanuit de Levantijnse cultuur en dat bovendien de maatschappelijke emancipatie illustreert van etnische groepen die uit de Levant afkomstig zijn.

Definitie

toeterstoet (de, -en) bruidsstoet bestaande uit de bruid en bruidegom en hun gasten die toeterend in of op gemotoriseerde voertuigen over de openbare weg rijden en daarbij soms bruggen, kruispunten, rotondes of straten tijdelijk blokkeren

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *