toeterturk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onder de kop Heimwee naar ‘toeterturken’ op de rotonde presenteert het Algemeen Dagblad vandaag een interviewtje met de uitbater van een Turks broodjeshuis. Turkije doet niet mee aan het WK Voetbal en daarom heeft hij oranje vlaggetjes opgehangen, al knaagt het wel dat er dit jaar geen Turks feestje kan worden gevierd.

Toeterturk verwijst naar feestvierende Turken, die immers vaak luid claxonnerend in hun auto’s over straat gaan als er een sportieve overwinning te vieren valt of als er iemand gaat trouwen.

Het woord allitereert op dezelfde wijze als troetelturk. Alleen al vanwege de spelling is toeterturk  interessant als Woord van de Dag: een enkeling schrijft het namelijk met een hoofdletter. Dat is niet nodig: naar analogie van woorden als voetbalbelg of schoonmaakturk en troetelturk wordt ook toeterturk met een kleine letter gespeld.

Het woord wordt in de krant niet vaak aangetroffen. Misschien wel omdat het enigszins stigmatiserend is. Op Twitter en in de gesproken taal is het woord echter al vrij gewoon. Een woord om te onthouden dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *