shero

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De firma Mattel heeft een nieuwe Barbie op de markt gebracht, schrijft het Algemeen Dagblad vandaag:

Barbie met een hoofddoek. Olympisch schermster Ibtihaj Muhammad stond model.

De Barbie draagt dan ook een schermpak en staat op Nikes. Volgens het Algemeen Dagblad is de nieuwe Barbie onderdeel van de Shero-reeks, ‘afgeleid van de term sheroes, met vrouwelijke rolmodellen’.

Een shero is de vrouwelijke tegenhanger van de hero, een Engels woord dat ook in het Nederlands is ingeburgerd, onder meer dankzij de (vertaalde) uitdrukking van hero tot zero, die wordt gebruikt ter aanduiding van iemands maatschappelijke neergang.

Gaat hero terug op het Griekse woord voor een halfgod of een mythologische held van het kaliber Achilles (hèrōs), shero heeft geen klassieke wortels, maar is een blend of porte-manteauwoord van het Engelse voornaamwoord she (zij) en de Engelse persoonsaanduiding hero (held), waarin he (hij) woordspelig is vervangen door she (zij).

Je treft het shero sinds een paar jaar aan in de Angelsaksische modejournalistiek, maar ook wel in meer politiek getinte publicaties, waarin het woord kan verwijzen naar een feministisch boegbeeld.

Meer in het algemeen blijkt het woord (in het meervoud sheroes) al in 2009 in een Nederlandstalige publicatie te hebben gestaan. In een vertaald interview zegt zangeres Tori Amos in de Belgische krant De Morgen:

Net zoals tijdens de renaissance en de verlichting hebben we helden nodig die bedenkelijke maatschappelijke ontwikkelingen aan de kaak durven te stellen. Helden met een kleine h, welteverstaan: gewone mensen die in de plaatselijke supermarkt of bij de bank werken. Heroes and sheroes.

Het woord is in het Engels blijkbaar al wat langer bekend (al staat het nog niet in de Oxford English Dictionary) en heeft daarin een meer algemene betekenis: heldin. Of shero ook in het Nederlands courant wordt – en vooral in welke betekenis het dan zal worden gebruikt – ligt vooralsnog in schoot der goden.

Definitie

shero (v, sheroes) vrouwelijk rolmodel, Engels, letterlijk heldin, een porte-manteauwoord van she (zij) en hero (held)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *