linktaks

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onder de kop ‘Niet zozeer vrije pers, als wel vrijheid van meningsuiting staat op het spel’ schrijft Michiel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland, vandaag in het Financieele Dagblad over de plannen van de EU om een linktaks in te voeren en een uploadfilter verplicht te stellen.

De linktaks is bedoeld om extra inkomsten te genereren voor rechthebbenden. De filmindustrie en grote uitgevers hebben bij de EU geklaagd dat zoekmachines en platforms zoals YouTube veel geld verdienen aan verwijzingen naar hun content, en dat vinden ze oneerlijk.

Met het uploadfilter wordt software bedoeld om het uploaden van filmpjes of muziek waarop auteursrechten berusten, te belemmeren. Critici vrezen dat zo’n filter er ook voor zorgt dat wettelijk toegestane uitzonderingen op het auteursrecht, zoals parodieën, persiflages en de steeds populairder wordende internetmemes, worden tegengehouden en hebben het over een censuurmachine, een vertaling van censorship machine. Bovendien zouden niet alleen grote bedrijven die geld verdienen aan het verspreiden van informatie via het internet (zoals Google, YouTube en Soundcloud) worden getroffen door de maatregelen, maar ook gewone publicisten die zonder winstoogmerk schrijven en daarbij weleens citeren uit een krantenartikel of verwijzen naar een nieuwspagina.

De woorden linktaks en uploadfilter debuteerden op 27 mei 2017 in een en hetzelfde artikel in De Volkskrant. Het duurde echter tot 2018 voor beide woorden opnieuw in een krant opdoken. De laatste weken lijken ze beide courant te worden.

De consequentie van de invoering van een linktaks is bijvoorbeeld dat een (gratis) citaat uit een krantenartikel (zoals hierboven), dat in dit artikeltje dient als ‘lexicografische bewijsplaats’ van een nieuw of onbekend woord, niet meer is toegestaan. Ook het doorverwijzen naar een krantenartikel (zoals in de eerste zin van dit artikel) en het gebruiken van een beeld-, film- of geluidsfragment (zoals hieronder) vallen dan onder het auteursrecht.

Linktaks is overigens een vertaling van de Engelse term link tax, die sinds 2012 nu en dan in de internationale media opduikt. Die term had aanvankelijk betrekking op een omstreden voorstel van de Duitse christendemocraten om een Leistungsschutzrecht für Presseverleger (vorm van auteursrecht voor nieuwsuitgevers) in te voeren.

Definitie

linktaks (de, -en) heffing die internetpublicisten moeten betalen om te kunnen en mogen linken naar auteursrechtelijk beschermde bronnen, zoals krantenartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *