zomergladheid

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Volgens de weersvoorspellingen zou er vandaag een spatje regen kunnen vallen. Voor de tuin en voor de boeren is dat een zegen van boven. Maar het verkeer kan er hinder van ondervinden, schrijft De Gelderlander vandaag:

Voor vandaag geeft het KNMI een neerslagkans van 70 tot 80 procent. Met name in Oost-Nederland is de kans op een bui groot. Als het gaat regenen, kan het zeer plotseling glad worden. Soms is de ‘zomergladheid’ zichtbaar in de vorm van een schuimlaag op het asfalt. Vaak is het dan echter al te laat.

Die zomergladheid baart De Gelderlander blijkbaar zorgen, want in een ander artikel staat:

Wat moet je het eerste doen als je in een slip raakt? ‘Het gas loslaten’, zegt Edwin Abbring, manager van het Rijvaardigheidscentrum van de Verkeersveiligheid Groep Nederland in Rosmalen. Hier worden onder meer de ANWB-slipcursussen gegeven. De zomergladheid doet zich volgens hem het meest voor in bochten, bijvoorbeeld op op- en afritten. ‘Daar is de wrijving van de wielen het grootst, dus daar laten de banden het meeste rubber achter op het wegdek.’

Nou is zomergladheid wel een onbekend woord, maar het is niet helemaal nieuw. Het woord figureerde welgeteld één keer eerder in een krant. Op 9 juni schreef het Dagblad van het Noorden:

Door zout te strooien wil de provincie Groningen gladde wegen in de zomer voorkomen. Gistermorgen is een eerste proef gehouden in Wedde. Over een lengte van zeshonderd meter werd – net als in de winter – duizend kilo zout gestrooid, dit tot grote verbazing van omwonenden. Het zout verteert onkruid, dat in de zomer op klinkerwegen voor gladheid zorgt. Tot dusver bestrijdt de provincie de ‘zomergladheid’ met een uiterst arbeidsintensieve, en dus kostbare, methode: weg branden, omdat onkruidbestrijders uit den boze zijn. Zout is milieuvriendelijk en bovendien goedkoper.

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) is zomergladheid vooral gladheid die zich ‘s zomers na een lange periode van droogte kan voordoen door vermenging van regenwater met stof en vuil dat op de wegen aanwezig is:

Op sommige plaatsen heeft het al een maand niet geregend en daardoor hebben zich olieresten, rubberresten en stofdeeltjes op het wegdek opgehoopt. Als het dinsdag gaat regenen mengen de regendruppels zich met het opgehoopte vuil op de weg en ontstaat een dunne, slijmerige laag. Hierdoor kan het spekglad worden.

Blijkbaar is zomergladheid een vakterm op het werkterrein van de VID: verkeer en weggebruik. Op de informatie die deze instantie verschaft, kan dan ook prima een definitie van zomergladheid worden gebaseerd.

Definitie

zomergladheid (v, g.mv.) gladheid die zich ‘s zomers voordoet op met stof e.d. bedekte wegen wanneer het na een lange periode van droogte begint te regenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *