belevingsvlucht

geplaatst in: Actueel | 0

Moet belevingsvlucht dan maar Woord van het Jaar worden?

Ten minste zes twitteraars vonden dat tot nu toe en nomineerden belevingsvlucht, ‘ook al is het nog wat vroeg in het jaar’, daarom. Allemaal mooi en aardig, maar belevingsvlucht is géén nieuw woord en voldoet dan ook niet aan het eerste criterium van de Woord van het Jaar-verkiezing: het potentiële Woord van het Jaar moet zijn ontstaan (in een bepaalde betekenis) in het jaar waarin het wordt genomineerd.

Belevingvlucht is ouder. In 2015 was voor het eerst in de media sprake van een belevingsvlucht. Toen ging het om de JSF: Zo schreef de Leeuwarder Courant op 3 september van dat jaar:

De ‘belevingsvlucht’ die de JSF volgend jaar boven Friesland gaat maken zodat het verschil met de F-16 duidelijk wordt, houdt de omwonenden nu al bezig.

De belevingsvlucht van de JSF vond uiteindelijk in mei 2016 plaats en in die maand werd belevingsvlucht op deze site dan ook behandeld als Woord van de Dag. Wat je nu, ruim twee jaar later, wel kunt concluderen over belevingsvlucht, is dat het nog altijd een spraakmakend woord is. Dat komt niet door het woord zelf, dat is volstrekt prozaïsch, maar door de emoties die verbonden zijn aan het verschijnsel waarnaar het woord verwijst.

Definitie

belevingsvlucht (de, -en) testvlucht bedoeld om de geluidsbeleving in kaart te brengen in het gebied waar een vliegtuig overheen vliegt, m.n. in de aan- en afvliegroutes van een vliegveld

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *