privacyspam

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Net als bij 500 miljoen andere Europeanen zit mijn mailbox sinds vorige week vol privacyspam’, schrijft techredacteur Marc Hijink vandaag in NRC Next. Met het woord  privacyspam verwijst hij naar de ongevraagde mailtjes die organisaties waaraan je ooit je e-mailadres hebt verstrekt, vlak voor 25 mei verstuurden, de dag waarop de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) in werking trad en de handhaving van de strengere Europese privacyregels een feit werd. Het had iets koddigs, al die mailtjes die we met z’n allen verstuurden en ontvingen, maar, schrijft Hijink:

Je kunt je ergeren aan die privacyspam, maar eigenlijk moeten we er trots zijn. Privacy is Europa’s jongste exportproduct. Andere landen, zoals Brazilië, Zuid-Korea en Japan willen identieke databescherming. Zelfs in de VS oogst de EU bewondering voor de manier waarop we ons onder de Amerikaanse datakolonisatie uit weten te wurmen. Je zou het een datarenaissance kunnen noemen; een herwaardering van klassieke analoge waarden en de menselijke maat.

Datakolonisatie en datarenaissance mogen er ook wezen, als taalvondsten, maar privacyspam is dezer dagen een woord dat meer herkenning zal oproepen. Privacyspam is echter een efemere gelegenheidssamenstelling – met een metafoor: een eendagsvlinder – want als het goed is krijgen we, nu de AVG in werking is getreden, nooit, maar dan ook nooit meer privacyspam.

Privacyspam oogt wellicht als een Engels leenwoord, maar is in feite in het Nederlands gevormd van twee als zodanig ervaren Engelse leenwoorden: privacy en spam. Spam betekent gewoon massaal verzonden, ongevraagde e-mailberichten, en privacy wordt in deze samenstelling gebruikt als verkorting van informationele privacy: bescherming van persoonsgegevens, met name het recht om niet meer informatie over zichzelf te verstrekken en aan niet meer personen dan strikt noodzakelijk is, en het recht om te weten welke persoonlijke informatie er in omloop is, hoe die verzameld is en wat ermee gedaan wordt.

Definitie

privacyspam (m, g.mv.) ongevraagde, in grote hoeveelheden verzonden mail met betrekking tot de bescherming van de persoonsgegevens van de geadresseerden door organisaties die over hun e-mailadressen en eventuele andere persoonlijke gegevens beschikken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *