tinderwip

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Nee, het is niks hoor, die roes van een Tinderwip’, kopt NRC Next vandaag boven een recensie van de nieuwe roman van Peter Drehmanns. Tinderwip blijkt niet uit Drehmanns’ koker te komen, maar uit die van de recensent, Sebastiaan Kort. Die schrijft over de hoofdpersoon van Drehmanns roman Van de wereld:

Hij tennist, oké, maar daarmee hebben we het bewonderenswaardige deel wel gehad. De rest gaat op aan de roes – van de drank en de pillen en van de Tinderwip. Dat laatste woord heb ik zelf verzonnen, maar het vat de activiteit aardig samen. Daan maakt op de date-app goeie sier, regelt een afspraakje en voordat hij het weet ligt hij er dan mee in bed. (NRC, 11-5-2018)

Tinderwip is een splinternieuw woord. Vóór vandaag is het niet te vinden in de krantendatabank Lexisnexis, niet op Twitter en niet – via Google – op internet. Maar het is bepaald niet het eerste woord dat afgeleid is van of samengesteld is met de naam van de datingapp Tinder. Het werkwoord tinderen bijvoorbeeld staat al sinds 2013 in Van Dale (‘daten met behulp van de app Tinder’). Ook het fantasierijkere woord  tinderellasyndroom is reeds beschreven. Deze samenstelling is gevormd met tinderella, dat met een toespeling op Cinderella (Assepoester) afgeleid is van Tinder. Het tinderellasyndroom verwijst naar het verschijnsel dat mensen derrmate afhankelijk zijn geworden van datingapps, zoals Tinder, dat ze niet meer goed in staat zijn in het gewone leven te flirten en te daten.

In tegenstelling tot afleidingen van een merknaam worden samenstellingen daarmee gewoonlijk met een hoofdletter gespeld, zoals Twitteraccount en Tinderprofiel. Uitzonderingen vormen samenstellingen met een merknaam die een soortnaam geworden is, zoals brillosponsje (een schuursponsje van om het even welk merk).

Hoe zit het met de spelling van Tinderwip?

Is een Tinderwip (met een hoofdletter) een vrijpartij die je via de datingapp Tinder gearrangeerd hebt? Of mag je tinderwip met een kleine letter spellen, omdat tinder in deze samenstelling een soortnaam is geworden voor een datingsite in het algemeen?

Voor het antwoord daarop kunnen we kijken naar analoge gevallen.

Zo wordt op Twitter het woord tinderseks diverse keren aangetroffen, gespeld met een kleine letter. Daarbij is soms onduidelijk of de seks geregeld is via Tinder of via een andere datingapp. Omdat echter ook niet aantoonbaar is dat de Tinderseks níét via Tinder is gearrangeerd, is het op basis van de Leidraad in de Woordenlijst goed te verdedigen Tinderseks met een hoofdletter te spellen. Diezelfde redenering geldt voor samenstellingen als Tinderrelatie en Tinderwip.

Althans voorlopig. Want merken komen en merken gaan en het is niet ondenkbaar dat Tinder in de omgangstaal uiteindelijk ‘verwordt’ tot een soortnaam voor datingapps in het algemeen (zoals tomtom volgens De Woordenlijst en Van Dale een soortnaam voor een autonavigator is). In dat geval zullen in de cultuurkritische boeken van de toekomst ook samenstellingen als tinderrelatie, tinderseks en tinderwip met een kleine letter worden gespeld.

Definities

Tinderrelatie (v, -s) liefdes- of seksrelatie die via de datingapp Tinder tot stand gekomen is

Tinderseks (v, g.mv) seks met iemand die je via de datingapp Tinder hebt leren kennen

Tinderwip (m, -pen) vrijpartij die via de datingapp Tinder gearrangeerd is

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *