spijtpaneel

geplaatst in: Woord van de dag | 3

‘Zonnepanelen zijn de aflaatbrieven van het energieneutraal bouwen’, stond onlangs in Cobouw, het vakblad voor de Nederlandse bouwbedrijven. Gisteren noemde RTL-nieuws zonnepanelen die alleen maar dienen om een nieuwe woning te laten voldoen aan de energienormen excuuspanelen en spijtpanelen. We troffen als naam voor hetzelfde fenomeen ook al aflaatpanelen en epc-compensatiepanelen aan, waarin epc staat voor energieprestatiecoëfficiënt. In de bouw is tegenwoordig namelijk vereist dat nieuwe woningen een bepaalde energieprestatie leveren – de som van maatregelen om energie te besparen – en zonnepanelen zijn dan relatief goedkoop: ‘Een zonnepaneel weegt vrij zwaar in de puntentelling en is vrij goedkoop ten opzichte van andere maatregelen. Daarom wordt het sneller toegepast dan bijvoorbeeld triple glas.’

Vaak gaat het niet om de gebruikelijke acht of tien panelen die op het dak worden gelegd om zoveel stroom op te wekken dat een huishouden er vrijwel mee kan voorzien in zijn elektriciteitsbehoefte, maar om slechts twee panelen, die nauwelijks zoden aan de dijk zetten. Dat die paar zonnepanelen op het dak van een nieuwe woning excuus– of spijtpanelen worden genoemd, komt omdat ze alleen dienen om de schijn van energiezuinigheid op te houden. Zowel excuus– als spijtpaneel heeft dan ook een tamelijk ongunstige bijklank.

Definitie

spijtpaneel (o, spijtpanelen) zonnepaneel op het dak van een nieuwe woning dat uitsluitend dient om te voldoen aan de energieprestatienormen die aan nieuwbouwwoningen worden gesteld, synoniem: excuuspaneel

3 reacties

  1. PeterK

    Je kunt ze noemen hoe je ze wilt noemen, maar als je de benaming maar niet misbruikt om dus maar helemaal niks meer te doen tegen klimaatverandering en vóór de energietransitie.

    • Ton den Boon

      Jazeker, denk maar aan het spreekwoord ‘wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen’. In het aangehaalde citaat wordt ‘zwaar wegen’ figuurlijk gebruik: belangrijk zijn, in hoge mate meetellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *