bambizieltje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het recept van de dag in De Telegraaf van vandaag is staartstuk, ‘zolang het nog kan’. Die laatste opmerking heeft natuurlijk te maken met het advies, eerder deze week, van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI). Dat adviesorgaan (orgaan, mag dat woord eigenlijk nog wel?) vindt dat we minder dierlijke eiwitten op het menu moeten zetten, dus niet alleen minder vlees, maar ook minder melk (wij herinneren ons nog de campagneleus ‘Melk moet!’), eieren en kaas.

De Telegraaf adviseert in reactie daarop: ‘Naar de slager, zolang die nog bestaat want alle Bambizieltjes weten het zeker, weg met het vlees uit het dieet en we hebben geen problemen meer (geloof jij het?)’

Bambizieltje is gevormd met de naam Bambi, het hertje met de grote, reebruine ogen uit Walt Disneyfilms. Bambi wordt geassocieerd met argeloosheid en onschuld en bambizieltje is waarschijnlijk gevormd naar analogie van bambiogen (grote, onschuldige ogen) en bambiseks (knuffelseks) en betekent dus onschuldige ziel, of – metonymisch – mens met een onschuldige ziel, een gutmensch.

Een woord dat gevormd is met de naam van een historische, Bijbelse of mythologische naam wordt vaak een eponiem genoemd. Ook woorden die zijn afgeleid van sprookjesdieren met menselijke trekjes worden soms eponiemen genoemd, zoals dagobertducktaks, mickeymousecompetitie en williewortelbedrijf. Maar het onderscheidende van bambi is nu juist dat hij niet zoveel menselijke trekjes heeft. Met welk woord kunnen we bambiogen, bambiseks en bambizieltje dan wel typeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *