spiegeldieet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf interviewt vandaag journaliste Robin van Wechem, die over het belang (en de risico’s) van cosmetica het boek Het antirimpelcomplex heeft geschreven. Zelf is ze daarvoor een week op spiegeldieet geweest.

Spiegeldieet?

Daarmee bedoelt Van Wechem het beperken van het spiegelgebruik, dat wil zeggen: minder kijken in de spiegel. Mensen kijken in de spiegel uit ijdelheid en om te bepalen of ze er al dan niet goed en netjes uitzien, maar die spiegel veroorzaakt ook veel onzekerheid over het uiterlijk, die vervolgens bestreden wordt met cosmetica. Die cosmetica is lang niet altijd gezond. Het spiegeldieet dat Van Wechem volgde, maakte dan ook deel uit van haar ‘strijd’ tegen het overmatig gebruik van cosmetica.

Maar dat terzijde. Interessanter in dit verband is het woord spiegeldieet zelf. Dat wijkt namelijk af van de meeste gebruikelijke samenstellingen met dieet. Die hebben meestal betrekking op eten en drinken en vaak noemt het eerste deel van zo’n samenstelling met dieet een type voedsel waarvan het gebruik juist aanbevolen wordt: appeldieet, brooddieet, fruitdieet, lowcarbdieet, melkdieet, sherrydieet.

In beide opzichten wijkt spiegeldieet van dit samenstellingspatroon af. Het eerste deel van spiegeldieet noemt géén levensmiddel en de samenstelling als geheel verwijst bovendien naar de beperking (i.p.v. de uitbreiding) van het gebruik van iets. Het gelegenheidswoord spiegeldieet zegt dan ook vooral iets over de flexibiliteit van het woord dieet als onderdeel van samenstellingen.

Definitie

spiegeldieet (o, spiegeldiëten) leefregel waarbij het kijken in de spiegel wordt beperkt met als doel het verminderen van het gebruik van (schadelijke) cosmetica: op spiegeldieet zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *