facebookwetenschap

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Andreas Hensel, de directeur van het Bundesinstitut für Risikobewertung, maakt zich vandaag in NRC Handelsblad zorgen om quasiwetenschappelijke discussies waarin emoties de boventoon voeren. Spookdebatten noemt hij zulke discussies en hij typeert de wijze waarop de informatie die in zulke discussies tot stand komt als facebookwetenschap: ‘Met dr. Google is iedereen in 15 minuten een expert. Dan voelt men zich voldoende geïnformeerd om bij wetenschappelijke kwesties inhoudelijk mee te discussiëren. Het resultaat is vaak een soort Facebook-wetenschap, waarbij iedereen zijn zegje doet.’

In tegenstelling tot de NRC, die ‘Facebook-wetenschap’ met een hoofdletter en een streepje spelt, spellen wij het woord liever zonder streepje, net als Twitterbericht. De vraag of facebookwetenschap met een kleine letter of een hoofdletter moet worden gespeld, is iets ingewikkelder te beantwoorden.

Gaat het hier om ‘wetenschap’ die op het sociale medium Facebook wordt bedreven, dan is de spelling Facebookwetenschap gewenst. Gaat het daarentegen om een ‘wetenschappelijke discussie’ waarin feiten worden vervangen door emoties en ongefundeerde standpunten, ongeacht de setting waarin die discussie plaatsvindt, dan is Facebook een metafoor en moet facebookwetenschap met een kleine letter worden gespeld.

Op internet is het woord een paar keer te vinden. Op de website Eos Wetenschap was bijvoorbeeld al eens sprake van ‘facebookwetenschap, waarbij zoveel mogelijk likes worden verzameld’. Elders vraagt iemand zich retorisch af: ‘waarom moet gezond verstand altijd lijden onder facebookwetenschap, half begrepen Libelle-artikelen en kapperszaakroddel’. Ook in deze contexten, waarin facebookwetenschap als een metafoor voor onzuivere wetenschap wordt behandeld, wordt het woord terecht met een kleine letter gespeld.

Eigenlijk is het woord facebookwetenschap alleen maar interessant als het een metafoor is voor nepwetenschap die berust op emoties (en die al dan niet gericht is op het verkrijgen van sympathie van anderen, bv. door middel van likes). De voorlopige definitie luidt daarom:

facebookwetenschap (v. g.mv.) quasiwetenschappelijke informatie-uitwisseling op basis van emoties in plaats van feiten, synoniem nepwetenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *