duoring

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De kans is groot dat de Ring van Amsterdam op de schop gaat, waarbij verkeer dat om de stad heen wil wordt gescheiden van verkeer dat de stad in moet. ‘Hoe het precies gaat worden is nog zeer onduidelijk’, schrijft De Telegraaf vandaag, die voor het nieuwe verkeersringencomplex rond Amsterdam echter al wel een naam heeft bedacht: duoring.

De duoring – het woord debuteert vandaag in de media – doet vermoeden dat de beoogde ring rond Amsterdam een dubbele ring is, waarbij verkeer mogelijk is tussen de delen – de buitenring en de binnenring, ongeveer zoals de ring rond Eindhoven.

Elders in het bericht heeft De Telegraaf het ook over een superring. Dat is een bekender woord, maar vooral voor een ring met heel veel rijbanen.

Of het woord duoring een passende benaming zal blijken te zijn voor de nieuw Ring van Amsterdam, hangt uiteindelijk af hoe die rondweg eruit komt te zien. Maar als er inderdaad twee ringen rond Amsterdam komen, is duoring in elk geval wel een aantrekkelijk woord: helder én beknopt.

Definitie

duoring (m, -en) uit een buiten- en een binnenring bestaande verkeersring om een stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *