bloemenhoer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Aan de jarenlange traditie van kussende bloemenhoeren op het podium komt een einde’, schreef VRT NWS, de nieuwssite van de VRT vandaag op de website. Aanleiding was de afschaffing van de bloemenmeisjes bij het wielrennen.

Een bloemenmeisje is volgens Van Dale onder meer een ‘meisje dat bloemen aan een winnaar, jubilaris e.d. overhandigt’. De bloemenmeisjes bij het wielrennen hebben meestal een aantrekkelijk uiterlijk, zijn vaak rondborstig en mogen de etappewinnaar een kus geven. Niets mis mee, zou je denken, maar blijkbaar vond iemand bij de VRT NWS het nodig de leuke meisjes negatief te profileren.

Weliswaar verwijderde de VRT het gewraakte bericht al snel, maar op de sociale media bleef het rondzingen, waardoor de VRT vanmiddag excuses moest maken: het was ‘een misplaatste grap vlak voor het publiceren van het artikel’.

Het kwaad was echter al geschied. Zo herhaalt Het laatste nieuws vanmiddag de oproep van een twitteraar: ‘Aan alle bloemenmeisjes in Vlaanderen en Nederland: verzamel zondag, met bloementuil, voor de gebouwen van de VRT en vraag publieke excuses!’

Dat knappe meisjes die een rol spelen in het mediacircus rond winnaars in een sport hoeren genoemd worden, is nieuw en weerspiegelt wellicht een agressief puriteinse houding tegen het mediagebruik van vrouwelijk schoon, maar is vooral ook suggestief. Het suggereert immers dat de bloemenmeisjes hun schoonheid publiekelijk ‘verkopen’ door zich te lenen voor een traditie waarin mooie vrouwen ‘voor de ambiance’ (en dus om meer kijkerspubliek te trekken) aanwezig zijn op het podium waarop een sporter die een wedstrijd heeft gewonnen wordt gehuldigd.

Het is een grof en ongepast dysfemisme, waarvoor tot nu toe geen pendanten bestaan. Voor namen van met bloemenmeisje vergelijkbare meisjes – zoals pitspoes en hoezenpoes – hebben we nog geen vergelijkbare dysfemismen gespot.

Op Twitter wordt bloemenhoer nu al getipt als Woord van het Jaar. De kans lijkt in elk geval groot dat er de komende tijd vaker aan het woord gerefereerd wordt, al was het maar omdat het gebruik ervan een blooper van jewelste is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *