Van cryptokoorts tot cryptocrash

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nee, cryptobelegger, maakt u zich geen zorgen. Nóg niet. Het woord cryptocrash hebben we tot op heden niet aangetroffen in de media. Nóg niet. Maar als de bitcoin eens wat harder onderuitgaat dan in de afgelopen 24 uur, dan prijkt ongetwijfeld de dag erna in bloedrode koeienletters het woord cryptocrash op de voorpagina van De Telegraaf.

Het voorvoegsel crypto– heeft de afgelopen maanden haast net zo’n stormachtige ontwikkeling doorgemaakt als de bekendste cryptomunt: de bitcoin.

Lange tijd was crypto-, afgeleid van het Griekse woord kruptos (geheim, verborgen), alleen in gebruik als voorvoegsel in ‘geleerde’ woorden als cryptogaam (‘bedektbloeiend’), cryptografie (‘geheimschrift’), cryptologie (onderzoek naar geheime boodschappen) en cryptozoölogie (studie van diersoorten waarvan wordt aangenomen dat ze niet bestaan, zoals de yeti).

De afgelopen decennia is crypto– tevens populair geworden in woorden waarin het een afkorting is van cryptografie of cryptografisch, zoals cryptomunt en cryptovaluta.

Dit jaar heeft crypto– er een derde betekenis of toepassing bij gekregen. Het wordt nu vooral gebruikt in samengestelde woorden als cryptobelegger, cryptospeculatie, cryptogekte, cryptomanie en natuurlijk cryptokoorts, waarin crypto– niet geheim/verborgen of cryptografisch betekent, maar simpelweg cryptomunt. Cryptokoorts zou je dus kunnen parafraseren als cryptomuntenkoorts en in het verlengde daarvan zal met cryptocrash – áls dat woord binnenkort zijn opwachting maakt in onze taal – niet een verborgen of geheime crash worden bedoeld, maar een ‘crash (enorme koersval) van cryptomunten’.

Overigens staat het Nederlands hierin niet alleen. In Engelstalige media wordt ook al gesproken en geschreven over crypto fever en cryptomania. En in het Duits is kryptofieber te vinden.

Dus binnenkort noteren we hier dat het Woord van de Dag met de introductie van het woord cryptocrash nu ook al aan voorspellingen doet en zijn tijd dus (een klein beetje) vooruit was. Tenzij iemand op het onzalige idee komt om die cryptocrash een bitcrash te gaan noemen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *