Marstronaut

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een woord dat tien jaar geleden zijn debuut maakte in de Nederlandse media – en waar het vervolgens ijzig stil om werd – is de laatste dagen begonnen aan zijn comeback: Marstronaut. Het woord debuteerde in 2007, toen de ESA op zoek ging naar astronauten die bereid waren om naar Mars af te reizen – en figureert vandaag in de media in verband met de recentelijk weer toegenomen belangstelling voor de rode planeet als mogelijke kolonie van de aarde.

Dat komt doordat de universiteit Wageningen heeft onderzocht of er Mars groente gekweekt kan worden. En ja, dat kan, mits de Marstronauten voldoende regenwormen meenemen, schrijft De Volkskrant vandaag: ‘De Wageningse plantenonderzoeker Wieger Wamelink oogstte woensdag de rucola-plantjes die hij de laatste maanden in een kas heeft gekweekt op nagebootste Marsgrond, gekocht van Nasa. Voor het eerst waren daarbij ook oud plantenmateriaal en levende wormen toegevoegd, en ook mest.’

Marstronaut is een zogeheten porte-manteauwoord, gemaakt door de planeetnaam Mars te combineren met astronaut. Interessant is vooral of we dit woord met een hoofd- of een kleine letter moeten spellen. Kortom, spellen we het met een hoofdletter naar analogie van Marslander of met een kleine letter naar analogie van marsmannetje. Het antwoord hebben we eigenlijk al impliciet gegeven door Marstronaut in dit stukjes met een hoofdletter te spellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *