verhullingsparadijs

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw opent vandaag met een bericht over het advocatenkantoor Appleby, dat – naar nu blijkt – een aantal rijken der aarde heeft geholpen geld op fiscaal vriendelijke wijze weg te sluizen naar belastingparadijzen, die – woorddebuut! – door Trouw in dit bericht ook als verhullingsparadijzen worden aangeduid. Dat woord blijkt een ‘vertaling’ te zijn van de Engelse term secrecy jurisdiction, dat figureert in de verzameling Paradise Papers, die dezer dagen door een krantenconsortium wordt onthuld. Uit die Paradise Papers blijkt onder meer dat Appleby het niet zo nauw neemt met de compliance-eisen die financiële dienstverleners horen te stellen aan hun klanten.

Verhullingsparadijs roept het woord verhullingsproduct in de herinnering, dat we vorig jaar bespraken in verband met de Panama Papers: een financieel product waarmee men in een belastingparadijs de identiteit van de (vermogende) eigenaar van een kapitaal weet te verhullen.

Een verhullingsparadijs verwijst hiernaar: er wordt een belastingparadijs mee bedoeld waar gegrossierd wordt in verhullingsproducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *