steenaccu

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Grootschalige opslag van elektriciteit – wie daar de oplossing voor vindt, is spekkoper nu de maatschappij elektrificeert. De Volkskrant schrijft vandaag over de mogelijke opslag van wind- en zonne-energie in steen. Een steenaccu (nieuw woord!) bestaande uit ‘2.000 kubieke meter basaltgruis, weggewerkt in een heuvel die tevens dient als isolatielaag’ zou weleens dé oplossing voor het overtolligstroomprobleem kunnen worden. Een Duits bedrijf is experimentert daar momenteel mee: ‘Op momenten dat er elektrische stroom in overvloed is, zal die het gruis met een elektrisch opgewarmde luchtstroom verhitten tot maximaal 600 graden. Die hitte kan in die steen tot wel een week bewaard worden. Als zon en wind te weinig stroom produceren, kan de opgeslagen hitte worden gebruikt om stroom mee op te wekken.’

De steenaccu is een variant op andere groene experimenten, die echter ingewikkelder zijn. Volgens het bedrijf dat met de steenaccu experimenteert ‘is het gebruik van simpel basalt veel goedkoper’, schrijft De Volkskrant. Om daar aan toe te voegen: ‘Een goedkope methode voor het opslaan van wispelturige groene energie kan de wereld heel goed gebruiken. Veel simpeler dan een hete steen zal energieopslag niet snel worden.’

Wat maakt steenaccu tot een opvallend woord?

Meestal verwijst het woord accu naar een apparaat. Van de steenaccu kun je nauwelijks zeggen dat het een apparaat of toestel is. Dat de berg steengruis een steenaccu kan worden genoemd, komt doordat het ding waarnaar het woord verwijst zijn functie deelt met de functie van normale accu’s, namelijk de opslag van energie. Als we zo beginnen, kan natuurlijk elk ding waar energie uit vrijgemaakt kan worden, een accu genoemd worden: de boomstammen in het houthok, de kolenlagen in de grond, nu ja, wíj zullen daar verder niet moeilijk over gaan doen als steenaccu een courant woord wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *