instaslet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Haagse Post reageert Stella Bergsma deze week op een populair kritisch YouTube-liedje van Hanna van Koldam over mensen, meestal vrouwen, die steeds maar selfies op Instagram plaatsen om likes te krijgen. Instaslet heet het liedje.

 

 

‘Voor wie mij nu nóg niet kent,’ reageert Stella Bergsma: ‘ik ben een instaslet. Jawel. Ik ga absoluut over liken hoor, mensen. In eerste instantie maakte ik pictures om mezelf in de picture te spelen. Een mooie close-up. Een decolleteetje drinken met af en toe een pikante kont ernaast. Dat heeft me totaal geen windeieren gelegd. Ik bén namelijk in de picture.’

Bergsma vindt het liedje van Van Koldam wel kek, maar niet terecht: ‘Jouw mening is gewoon de standaard ‘vrouwen-houd-je-gedeisd’ mening’ van mensen die anderen aandachtshoeren vinden. Van Koldam had volgens haar beter iets anders op de korrel kunnen nemen: ‘het feit dat vrouwen nog altijd voornamelijk gewaardeerd worden om hun uiterlijk.’

Laten we ons daar niet in mengen, maar het over het woord instaslet hebben. Dat dateert uit 2013 – of is althans toen op Twitter populair geworden – maar stond vóór deze week nog niet in een krant of tijdschrift.

Instaslet is net als bijvoorbeeld instababe gevormd met de eerste vijf letters van Instagram. Insta– is op dit moment een heel populair woorddeel: instabericht, instafoto, instasnol – we hebben ze allemaal al eens zien langskomen. Het woord is gevormd naar aanleiding van aandachtshoer, dat zelf weer ingeburgerd kon raken (als vertaling van het Engelse attention whore) doordat het fenomeen aandacht, m.n. aandacht krijgen en schenken, in de taal geseksualiseerd is. We wijzen in dit verband maar even op oudere woorden als aandachtsgeil, mediageil en publiciteitsgeil en mediaslet, publiciteitshoer.

Wat ons verbaast, is dat het woord instapooier nog niet is aangetroffen, want er moet toch iets of iemand zijn die wat verdient aan al die instasletten? Of is dat Instagram zelf. Aandachtspooier hebben we trouwens al weleens aangetroffen.

En nog even dit: naast googelen, facebooken en twitteren bestaat ook al geruime tijd instagrammen, een werkwoord dat rijmt op hammen, kammen en zwammen. Mede daardoor wordt de (Engelse) uitspraak van Instagram ook geregeld vernederlandst. Ook in het liedje van Van Koldam is dat het geval: we horen dat Instagram rijmt op kilogram. En dat is eigenlijk best goed nieuws.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *