muggenluw

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het was een ‘muggenluw voorjaar’, lezen we vandaag op DeRedactie. Dat komt door het hete en droge weer in de afgelopen maand. Bij gebrek aan regen zijn er geen plassen en poeltjes waar de muggen hun eitjes in kunnen leggen. Maar daar komt verandering in. De komende dagen zijn koeler en natter, niet alleen in België, maar ook in Nederland: ‘Als er door de plaatselijke regenbuien van de komende dagen regenplassen ontstaan, waarin de muggen hun eitjes kunnen leggen en zich dus kunnen voortplanten, dan normaliseert het aantal muggen voor deze tijd van het jaar.’ Een muggenplaag verwacht DeRedactie echter niet.

We kennen al wat langer de woorden autoluw (de autoluwe zondag) en verkeersluw (de verkeersluwe binnenstad), maar in feite is luw sluipenderwijs een heel productief woord in vergelijkbare samenstellingen geworden. Toeristenluw (het toeristenluwe seizoen), geluidsluw, kind– en kinderluw (kinderluwe horeca), veeluw (veeluwe weilanden) – al die woorden hebben we al eens aangetroffen. Maar muggenluw nog niet, noch in de krant, noch op internet.

We zouden er zelf met gemak nog een paar vergelijkbare woorden bij kunnen bedenken: een wespenluwe zomer klinkt ook wel aantrekkelijk en een spinnenluw najaar eveneens. Ook die woorden – wespenluw en spinnenluw – zijn splinternieuw: noch op internet noch in de krant zijn ze vóór 26 juni 2017 te vinden. Toch zijn deze woorden – zelfs al ziet u ze vandaag voor het eerst – in onze beleving net zo gewoon en vertrouwd als muggenluw, verkeersluw, autoluw.

Je leest er haast overheen, over woorden als muggenluw (en wespenluw en spinnenluw). En juist dat bevestigt de luwheidstrend in onze taal. Overigens begint rond deze tijd ook de jaarlijkse neologismenluwe periode: de tijd van het jaar waarin zelfs journalisten, eindredacteurs en koppenmakers van kranten minder nieuwe woorden in de media introduceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *