butlerspeaker

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over een nieuw gadget van Apple dat eind van het jaar op de markt komt: de HomePod. De dingen waarnaar dit woord verwijst, worden omschreven als ‘slimme thuisspeakers’: ‘handzame kastjes die niet alleen muziek afspelen, maar ook reageren op spraakopdrachten’. De Volkskrant vat de functie ervan samen: ‘De slimme cilinders worden gevoed met gesproken vragen en opdrachten als: wat is er in het nieuws, wat voor weer wordt het, bestel een taxi of: demp de lichten. Daarnaast spelen ze uw favoriete muziek af.’ De Homepods zijn weliswaar nieuw, maar Amazon en Google kwamen eerder al met vergelijkbare producten, de Echo en de Home. En in maart lazen we in De Volkskrant dat ook Facebook bezig is met de ontwikkeling van een vergelijkbaar apparaat.

Een soortnaam voor deze ‘slimme thuisspeakers’ en ‘slimme cilinders’ is er nog niet, maar De Volkskrant is daar wel naarstig naar op zoek. Verderop in het artikel heten de dingen ‘slimme thuisassistenten’, ‘slimme praatpalen’ en ‘butlerspeakers’. Het zijn dus ‘speakers’ en ‘kastjes’ en ‘cilinders’ en ‘praatpalen’ die fungeren als ‘slimme thuisassistenten’. Kastje, cilinder en praatpaal zijn niet onderscheidend. En juist aan een onderscheidend woord lijkt – getuige het grote aantal typeringen in het Volkskrant-artikel – grote behoefte te bestaan. Waarschijnlijk daarom noemt De Volkskrant de Homepods verderop in het artikel ook nog praatstaven.

Praatstaaf – een staafvormig voorwerp om tegen te praten – maakt vandaag weliswaar zijn debuut in de krant, maar is niet helemaal onbekend. In het jargon van journalisten wordt dit woord weleens gebruikt als fatsoenlijk alternatief voor het bekendere woord lulijzer, dat wil zeggen de microfoon waarmee geïnterviewd wordt.

Praatstaaf lijkt op het eerste gezicht niet heel kansrijk als soortnaam voor de HomePad, de Echo en de Home, vooral omdat het woord op geen enkele manier de dubbele functie – ondersteuning in het huishouden én geluidsweergave – benoemt. Vanuit dat perspectief is thuisassistent – dat in 2010 al debuteerde in de media maar sinds begin dit jaar sterk in opkomst is – kansrijker.

Een alternatief is butlerspeaker, dat in dit artikel vandaag eveneens zijn mediadebuut maakt. Butlerspeaker verbindt in zich de twee functies van het apparaat: de persoonlijke dienstverlening (butler) en de geluidsweergave (speaker). Bovendien sluit dat woord ook enigszins aan bij de Engelse benaming virtual butler, die geregeld wordt gebruikt bij de beschrijving van de Home, de Echo en nu ook de HomePad. Maar welke soortnaam echt courant zal worden, zullen we pas weten als ook het voorwerp wat gewoner is geworden. Dat kan al heel snel het geval zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *