wietdrone

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nee, de wietdrone is geen pakjesdrone die in de toekomst uw dagelijkse portie nederwiedewiedewiet komt bezorgen. Dit woord, dat vandaag in De Telegraaf debuteert, verwijst juist naar een cameradrone waarmee gepoogd wordt illegale wietteelt op te sporen.

Tot een jaar geleden voerde de politie geregeld zogeheten wiet– of hennepvluchten uit boven agrarische gebieden in Limburg. Daar wordt namelijk veel illegale wiet geteeld. Vooral maisvelden zijn in trek bij de wiettelers: ‘Criminelen planten de wiet stiekem in het voorjaar tussen de mais. Soms worden boeren onder druk gezet om dit te doen.’ Deze maiswiet (nóg een woord dat vandaag zijn debuut maakt) is weliswaar van mindere kwaliteit, maar is niettemin een interessant exportproduct voor de Nederlandse drugsmaffia.

Omdat de politie vorig jaar stopte met hennepvluchten (‘andere prioriteiten’) gaat de land- en tuinbouworganisatie (LTO) in Limburg nu maar zélf vijfhonderd percelen van ruim tweehonderd leden controleren. Want grootschalige wietteelt, onder andere in maisvelden, is niet alleen illegaal en strafbaar, maar zorgt ook nog eens voor risico’s voor en inkomstenderving van de boer. Bovendien willen de boeren hun sector ‘integer houden’.

Daarom stuurt LTO Limburg vanaf september, vlak vóór de maisoogst, een wietdrone met een ultra hd-camera de lucht in om wiet in maisakkers op te sporen. Als er wiet tussen de mais wordt ontdekt, zal de politie alsnog worden ingeschakeld. Maar gek blijft het wel, vinden de boeren, dat zij nu in feite het opsporingswerk van de politie moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *