hyenamassa

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een hyenamassa, zo noemt Eildert Mulder in Trouw van vandaag de menigte die in Pakistan een student vermoordde omdat hij zich blasfemisch zou hebben uitgelaten.

Hyena’s hebben geen al te beste reputatie in onze taal en wel vaker lees je dat een (weerloos) persoon door een groep hyena’s wordt aangevallen (en gedood). In zulke contexten wordt hyena figuurlijk gebruikt als naam voor een persoon die met anderen inspeelt op de zwakte van een ander om die tot slachtoffer te maken. Lafhartige moordenaar die in een groep optreedt en samen met anderen slachtoffers maakt, zo zou je deze hyena ook wel kunnen omschrijven.

De samenstelling hyenamassa berust op deze figuurlijke betekenis van hyena, die overigens nog niet zo precies in de woordenboeken beschreven staat. Hyenamassa zelf is overigens een niet eerder aangetroffen woord. Gek eigenlijk, want het fenomeen komt bekend voor. Is er wellicht een ander, ingeburgerd woord voor?

Op weblog GeenStijl is de samenstelling hyenagroep weleens gebruikt ter aanduiding van een groep individuen die op laffe en laaghartige wijze slachtoffers maakt. Op dezelfde site zijn hyenameute en hyenatroep ook een paar keer aangetroffen. Elders op internet werden ook de woorden hyenabende en hyenahorde een paar keer in dezelfde betekenis gebruikt.

Een echt ingeburgerd woord voor zo’n groep is er nog niet, maar er lijkt wel steeds meer behoefte aan te ontstaan. Hyenamassa zal het wel niet worden. Dat woord klinkt te neutraal. Hyenameute is wat betreft de negatieve bijklank een beter alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *