tippelkiller

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De ripper van Rotterdam, zo noemde NRC Next vorig jaar (28 mei 2016) de toen nog onbekende seriemoordenaar die in de jaren tachtig en negentig in Rotterdam prostituees afslachtte. Ook de typering tippelmoordenaar viel in dat artikel. Vandaag weet de Telegraaf die typering glansrijk te overtreffen door een 58-jarige verdachte van in elk geval twee van de moorden een tippelkiller te noemen.

Een killer van tippelaarsters, zo word je geacht het woord tippelkiller te interpreteren, of een killer (moordenaar) die vrouwen tijdens het tippelen oppikt om ze te vermoorden. Maar eigenlijk is tippelkiller wel een vreemd woord, want kijken we naar andere killers uit de woordgeschiedenis, dan blijkt het eerste woorddeel daarvan gewoonlijk het slachtoffer te noemen (kinderkiller, vrouwenkiller, zelfs ladykiller is hier een voorbeeld van), het motief (haatkiller, godsdienstkiller), de plaats delict (boskiller, strandkiller) of de methode/het hulpmiddel (bijlkiller, hakbijlkiller, gifkiller, wurgkiller).

De zaak zal de komende tijd wel in het nieuws blijven en wij hebben nu al zo’n donkerbruin vermoeden dat tippelkiller weleens een blijvertje kan worden, prima passend tussen andere ‘duurzame gelegenheidswoorden’ als kofferbakmoord en vergismoord. Kranten die op zoek zijn naar een alternatief voor tippelkiller kunnen we meteen een suggestie aan de hand doen: tippelripper. Klínkt in elk geval net zo goed als tippelkiller.’

Ook tippelmoord krijgt vandaag nieuw leven in geblazen. We lazen dat woord in 2001 al eens in de krant, toen in het noorden des lands een zekere Willem van E. was opgepakt als verdachte van moorden op straatprostituees. Destijds ‘deed’ dat woord niet veel in de media en achteraf verbaast het ons dat geen enkele thrillerauteur zich aan de aantrekkelijke titel ‘De tippelmoorden’ heeft gewaagd. Vandaag krijgt het woord echter een tweede kans: het figureert namelijk in het Telegraaf-bericht over de tippelkiller. Overigens gebruikte Het Vrije Volk in 1990 de term tippelmoord als eerste voor een van de moorden op straatmadelieven waarvan de nu opgepakte verdachte mogelijk wordt beschuldigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *