vlogvandaal

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Telegraaf van vandaag debuteert het woord vlogvandaal. Aanleiding is een gebeurtenis van afgelopen weekend, toen vlogger All Day Junior schaars gekleed over de A4 ging fietsen en daar opnames van maakte. ‘Wie heeft dit ooit gedaan? Niemand!’ vlogde hij, en ‘Doe me na!’

Een vlogvandaal is volgens de Telegraaf iemand die de grenzen van de wet opzoekt en die overschrijdt. En de Telegraaf voorspelt bij monde van een deskundige op het gebied van mediaopvoeding: ‘De komende jaren zullen steeds meer vlogvandalen van zich doen spreken.  (…) Het is een glijdende schaal. Het moet steeds heftiger.’ Als dat het geval is, zal ook het woord vlogvandaal misschien vaker in de media figureren.

Hoewel? Is vlogvandaal wel een adequate naam voor iemand die de wet overtreedt? Een vandaal is volgens Van Dale (geen familie) namelijk iemand die zich schuldig maakt aan vandalisme, aan opzettelijke vernielingen dus. Maakt de vernielzuchtige mensch andermans spullen kapot, dan is de kans groot dat hij tevens de wet overtreedt (‘gij zult immers met uw vingers van andermans spullen afblijven’). Maar dat maakt nog niet dat vandaal en wetsovertreder gelijkgesteld kunnen worden: enerzijds is wetsovertreding een breder begrip dan vandalisme (je kunt immers ook de wet overtreden met andere handelingen dan vandalisme), anderzijds is niet elke vorm van vandalisme meteen ook een wetsovertreding.

Als we het goed hebben begrepen, overtrad vlogger All Day Junior weliswaar allerlei verkeersregels en dus de verkeerswet, maar maakte hij niet zozeer dingen kapot. Het ontstaan van het woord vlogvandaal kan daarom op twee zaken wijzen: óf de bedenker van het woord heeft niet goed nagedacht en wilde vooral een aansprekend allitererend woord de wereld in sturen, óf het woord vandaal is aan het veranderen en begint langzamerhand ook synoniem te worden met wetsovertreder. Toch maar even in de gaten houden, dat woord vandaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *