smurfendebat

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Trouw schrijft vandaag over het gedoe rond de lijsttrekkersdebatten die de komende weken, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Nederland, zullen worden gehouden. In dat verband beleeft het woord smurfendebat vandaag zijn krantendebuut. Met dat smurfendebat – vorige week troffen we het woord al een paar keer op internet aan – wordt een politiek debatje tussen de lijsttrekkers van de kleine partijen bedoeld dat de NOS organiseert in de marge van het slotdebat tussen de lijsttrekkers van de grote partijen dat op 14 maart wordt uitgezonden.

Voor dat smurfendebat zijn ‘SGP, 50Plus, de Partij voor de Dieren, Denk, VNL en Nieuwe Wegen uitgenodigd’. Nieuwe partijen, die nog niet in de Kamer zitten, zoals Forum voor Democratie (FvD) en de Piratenpartij, mogen niet meedoen. Vooral Thierry Baudet van FvD is nogal op zijn teentjes getrapt nu blijkt dat de NOS hem niet als smurf beschouwt: ‘Dit is dus een kartelbeschermende maatregel en wij overwegen juridische stappen.’

Het eerste deel van smurfendebat verwijst naar de smurfen: blauwe dwergjes uit de stripverhalen van de Belgische striptekenaar Peyo, het pseudoniem van Pierre Culliford (1928–1992). De smurfen zijn blijkbaar inspirerende wezentjes, want ze duiken geregeld op in samenstellingen. Dat zijn niet alleen woorden waarin smurf aanduidt dat iets betrekking heeft op of bedoeld is voor kleine (in letterlijke of figuurlijke opvatting) dan wel jonge mensen, zoals in smurfendebat (debat voor kleine partijen) of smurfenbier (blauw of felgekleurd zoet bier voor jonge consumenten), maar ook in woorden die refereren aan de blauwe huidskleur van de smurfen, zoals smurfenspray (zelfverdedigingsmiddel bestaande uit een spuitbus met een vernevelbare blauwe vloeistof die moeilijk afwasbaar is en daardoor enige dagen zichtbaar blijft op de huid van de aanvaller).

Smurfendebat maakt duidelijk dat smurf zelf steeds meer in het algemeen wordt gebruikt als informele naam voor een kleine (of onbeduidende) persoon of organisatie. Smurfendebat zal de komende weken ongetwijfeld nog vaker te lezen zijn. En misschien wordt dit woord ook in de toekomst wel vaker gebruikt, zeker als er nóg meer splinterpartijen in de kamer komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *