calexit

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Na de grexit, de brexit doemt er nu een nieuw vertrek uit groter politiek-economisch verband op: calexit. Calexit is de naam die gegeven wordt aan het mogelijke vertrek van Californië uit de Verenigde Staten. Eind december 2016 figureerde het woord calexit al eens in de media, maar het fenomeen is deze week opnieuw actueel geworden nu er in Californië een petitie mag worden georganiseerd om een referendum te houden over een eventuele afscheiding van deze misschien wel belangrijkste staat van de federatieve staat die we nu nog kennen als de Verenigde Staten van Amerika, kortweg de Verenigde Staten. Onder vriend en vijand ook wel bekend als Amerika.

Net als de andere exits die we de afgelopen maanden in de media hebben zien passeren is calexit gevormd van exit (vertrek of uittreding) en de eerste letter of letters van het land of – in dit geval – de staat die dat vertrek overweegt. Morfologisch – qua woordbouw dus – is dat heel wat minder spannend dan een echte afscheiding. Interessant is wel dat exit in calexit een extra betekenis krijgt: als Californië zich afscheidt van de Verenigde Staten, hebben we het immers niet zomaar over een uittreding of een vertrek uit een unie, maar over een regelrechte afscheiding, een separatie, van een staat. Calexit maakt dan ook vooral duidelijk dat exit een ruimere betekenis krijgt.

Over afscheidingen gesproken, vandaag figureert ook het woord nexit (mogelijk Nederlands vertrek uit de EU) weer in de media, dit keer omdat Britse lobbyisten het verhaal schijnen rond te strooien dat Nederland net als Groot-Brittannië uit de EU gaat vertrekken en dat een verplaatsing van activiteiten van Engelse bedrijven naar Nederland dus geen zin heeft. Het gist en het rommelt, met al die mogelijke exits.

Zolang calexit met een kleine letter gespeld wordt, is er nog niet zoveel aan de hand. Dan verwijst het woord naar ‘een mogelijk vertrek uit de federatie’. Zodra het woord met een hoofdletter gespeld moet worden – zoals brexit Brexit werd toen de Britten eenmaal nee hadden gezegd tegen Europa – hebben we pas echt een probleem. En dan zul je zien dat precies op dat moment ook nog de San Andreasbreuk gaat opspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *