wachtvermaak

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Voor het Woord van de Dag hebben we vandaag de keuze uit veel opties. Zo debuteert in Trouw het woord Legohoogleraar en in Het Laatste Nieuws het synoniem Legoprofessor. Omdat deze woorden vooralsnog een unieke referent hebben (alleen in Cambridge bestaat er een vacature voor een Legoprofessor) én omdat Lego in deze samenstellingen niet overdrachtelijk wordt gebruikt maar direct verwijst naar de merknaam Lego, slaan we deze woorden toch over.

Interessanter is het woord Praxisgod, dat vandaag in Trouw debuteert. Net als in Legoprofessor verwijst in Praxisgod het eerste deel naar een merknaam (Praxis, de naam van een doe-het-zelfketen), maar in dit geval wordt Praxis wél overdrachtelijk gebruikt. Met de Praxisgod wordt namelijk een doe-het-zelfgod bedoeld, oftewel de Amerikaanse opvatting van God, die ‘ook meteen een headhunter en een baantjesjager [is], die ervoor zorgt dat niet alleen spirituele noden worden gelenigd, maar dat ook in allerlei materiële behoeften wordt voorzien’. Die God noemt schrijver Stephan Sanders in Trouw ‘de Praxis-God, naar het gelijknamige doe-het-zelfbedrijf, waarbij Hij een flink handje meehelpt.’ Zelf zouden wij in dit geval trouwens gekozen hebben voor Gamma-god, vanwege de alliteratie, omdat gamma meerdere betekenissen kan hebben en omdat er al – in het Engels – een alpha god bestaat.

Maar goed, het ultieme Woord van de Dag is wachtvermaak. Wachtvermaak debuteert vandaag in onze taal in een Telegraaf-bericht. Onder de kop ‘Wachtvermaak op Zuidplein’ schrijft de krant dat op het metrostation Zuidplein het wachten voortaan wordt veraangenaamd door het tonen van beelden over evenementen in Ahoy: ‘Door de aankleding van het station, in combinatie met de al aanwezige muziek, worden mensen afgeleid en ervaren ze het wachten als minder storend.’

Wachtvermaak is gevormd naar analogie van wachtverzachter voor ‘iets wat het wachten, bv. op een openbaarvervoermiddel, veraangenaamt’, zoals de Dikke Van Dale dit woord omschrijft sinds het vorig jaar in het woordenboek werd opgenomen. In lijn hiermee kan wachtvermaak gedefinieerd worden als vermaak dat in een openbare (wacht)ruimte wordt aangeboden om het wachten te veraangenamen. Maar eerst moet het woord natuurlijk nog wel bewijzen dat het levensvatbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *