traumabeertje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nieuwjaarsdag 2017. Twitter rookt nog na van alle nieuwjaarswensen als de politie R´dam Centrum een tweet de wereld in stuurt. Het bericht gaat over een acht maanden oude pup die op eerste kerstdag op het hondenstrandje in het Kralingse Bos is aangevallen door een rothond die niet aangelijnd of gemuilkorfd was. Sindsdien is de pup angstig en op nieuwjaarsdag heeft de eigenaar daarom aangifte gedaan. Als troost heeft de pup een traumabeertje gekregen. Het Algemeen Dagblad besteedt daar vandaag ampel aandacht aan.

Het woord traumabeertje dook medio 2015 voor het eerst op in de media, maar heeft het toen niet tot Woord van de Dag geschopt. Geen wonder, want traumabeertje bestond destijds al een jaar of vijf: op Twitter is traumabeertje al in 2009 te vinden. Het bericht over de pup is vandaag echter een goede reden om traumabeertje alsnog als Woord van de Dag te behandelen.

Traumabeertjes waren tot nu toe bestemd voor kinderen die iets naars is overkomen: een ongeluk op straat, een keukenbrandje, een botsing. Hulpdiensten geven de daarbij betrokken kinderen een traumabeertje om hen te troosten, af te leiden en zo het verwerkingsproces te bevorderen.

Het traumabeertje dat aan de pup werd gegeven, heeft een andere functie. De pup kreeg het beertje dagen nadat het hondje was aangevallen. Een verband tussen de traumatische ervaring (de aanval door de niet-aangelijnde hond) en het troostmiddel (het beertje) zal de pup dan ook zeker zijn ontgaan.

Het bericht over het traumabeertje voor de pup heeft vooral een hoog schattigheidsgehalte en speelt daarmee in op het sentiment van de lezers. De politie laat zien dat ook dienstkloppers een warm, invoelend menselijk hart hebben. Vermoedelijk was het de politie niet zozeer te doen om de vele hartjes, likes en retweets die het bericht ongetwijfeld heeft opgeleverd, maar om sympathie op te roepen voor de agenten en hun werk. Dat is blijkbaar nodig, want met Oud en Nieuw lagen de hulpdiensten, de politie voorop, weer letterlijk onder vuur. In de nieuwjaarsnacht werden hulpverleners en agenten volop door ‘straattuig’ bekogeld en met vuurwerk beschoten. Het bericht over het traumabeertje voor de pup roept wel de vraag op of je als politie veel hebt aan de sympathie van het toch al welwillende publiek. Wat je bij het met stenen en vuurwerk gooiende straatvolk veeleer nodig hebt, is gezag. En gezag dwing je niet af met troostbeertjes.

Het woord traumabeertje zelf ten slotte, daar kunnen we kort over zijn: dat is geheel ingeburgerd en verdient dus wel een plaatsje in het woordenboek. Al was het maar als tijdsbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *