Wat is ‘best wel een dingetje’?

geplaatst in: Uitdrukkingen | 5

Dingetje is de verkleinvorm van ding, waarmee vaak een fors voorwerp (‘Wat een ding is die auto!’) of een handeling of kwestie met een forse draagwijdt wordt genoemd (‘Ontslag nemen vind ik nogal een ding’ en ‘Praten over emoties blijft een lastig ding’).

Hoewel iets groots of belangrijks nog steeds vaak ‘een ding’ heet, ondervindt dat woord sinds een paar jaar concurrentie van zijn eigen verkleinvorm: ‘Trouwen, scheiden, kinderen krijgen, optreden op televisie is best wel een dingetje’ zeggen mensen met gevoel voor understatement. Door zo’n invloedrijke gebeurtenis of kwestie met een verkleinvorm te benoemen leg je daar de nadruk op, terwijl de onderkoelde stijl er meteen voor zorgt dat de spreker stoer overkomt. Zo’n understatement is een effectief stijlmiddel voor mensen die aan een cool imago werken.

De laatste jaren worden wel erg veel indrukwekkende gebeurtenissen en belangwekkende kwesties als een dingetje getypeerd (‘Doodgaan is best wel een dingetje’). Zodra het aanvankelijke schokeffect daarvan verdwenen is, wordt dit type understatement al snel als een maniertje ervaren, waarvan het effect vervolgens onherroepelijk zal verbleken.

5 reacties

  • Ton den Boon

   Nou, schaamteloos? Ik ben zelf de auteur van dat stuk in Trouw. Dit heet hooguit zelfplagiaat.

 1. Daniël

  Oeps, excuus voor mijn laatste reactie waarin ik een beschuldiging van plagiaat uitte. Dit artikel is getekend door de zelfde auteur.

 2. Daniël

  PS ik realiseerde me niet dat deze uitdrukking al zover terug gaat, 2013… Pas de laatste tijd springt deze in het, eh, oor.

 3. D. Leeuwenberg

  PSPS Bij deze nog even waardering voor de omschrijving van het verschijnsel, het is mij uit het hart gegrepen. Gelukkig heeft de daar genoemde verbleking alweer (wederom?) plaatsgevonden is mijn indruk. Ik vraag mij af of dit inderdaad een soort opleving was van het stijlfiguur, of dat het mij al die tijd gewoon niet had bereikt. Enig idee waar/hoe dit ooit ontstaan is en hoe het zich ontwikkeld heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *