Aan welke rivier heeft de fazant zijn naam te danken?

geplaatst in: Eponiemen | 0

De fazant is een hoenderachtige vogel met een lange staart en met veelal schitterend gekleurde veren. Het woord fazant dateert uit de 13e eeuw en is ontleend aan Oudfranse woord faisan, dat op zijn beurt teruggaat op het Latijnse woord phasianus. Letterlijk betekent dat woord ‘afkomstig van de rivier de Phasis’.

Phasis was de naam waaronder de oude Grieken de rivier kennen die nu bekendstaat onder de naam Rioni. De Rioni (vroeger dus de Phasis) ontspringt in de Kaukasus en mondt uit in de Zwarte Zee, bij de stad Poti, die in de tijd van de Oude Grieken werd gesticht en destijds eveneens Phasis heette.

De oude Grieken dreven intensieve handel met de mensen in het stroomgebied van de Phasis en sommigen gingen er zelfs op avontuur, zoals de legendarische held Jason, die er naar het al even legendarische Gulden Vlies op zoek ging.

Zo ontdekten de Grieken rond de Phasis ook een vreemde vogels met fraaie veren die ze meenamen naar Griekenland, waar ze ze verder gingen kweken. Ze noemden de vogel phasianos. De fazant verspreidde zich vervolgens via Griekenland door Europa en in de Romeinse tijd kreeg de vogel zijn Latijnse naam, die nog steeds dienstdoet als wetenschappelijke benaming voor het geslacht waartoe de vogel behoort (Phaisanus), en die ten grondslag ligt aan de meeste andere Europese namen voor de vogel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *