Betekenisontwikkeling: geniaal

geplaatst in: Taaltrends | 0

De krant kent vooral geniale denkers en wetenschappers die geniale ideeën en vondsten hebben en Van Dale beschreef tot voor kort geniaal (met accent op de laatste lettergreep) als ‘met genie begaafd of daarvan getuigend’. In jeugdtaal wordt geniaal (met accent op de eerste lettergreep) vaak gebruikt in een ándere betekenis: ‘prachtig’.

Geniaal is de eigentijdse pendant van wat te gek, gaaf, super, tof, wijs, wreed, cool, übercool, gers en werelds ooit waren. Waar het vandaan komt, is onbekend. Misschien is dit modewoord via Belgische jongerentaal uit het Frans overgenomen, want daarin betekent génial al jaren ‘te gek’.

Marketeers hebben vaak een goed gevoel voor zulke taaltrends en spelen daar vervolgens handig op in door jassen, tassen en fietsen voor tieners aan te prijzen als geniale jassen, tassen en fietsen. Als marketeers een jongerenwoord omarmen, wordt het al snel een modewoord, waarvan jongeren zich vervolgens distantiëren. Jongerentaal is immers taal voor en door de jeugd en als anderen die taal overnemen, moeten jongeren zelf weer op zoek naar een nieuw woord om duidelijk te maken dat iets werkelijk géniaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *