Verdwijnwoorden: kerstgave

geplaatst in: Verdwijnwoorden | 0

Volgens de Dikke Van Dale is een kerstgave een ‘liefdegave aan de armen met Kerstmis uitgereikt’. Alleen al het gebruik van het woord liefdegave in deze definitie maakt duidelijk dat we met een ouderwets verschijnsel te maken hebben. Liefdegaven zijn namelijk datgene wat men uit christelijke liefde voor armen en noodlijdenden beschikbaar stelt. Of stelde. Vaak waren dat goederen, die door de kerk werden ingezameld en in de dagen voor kerst werden bezorgd bij arme mensen. En oh, wat waren die dankbaar voor de suiker, boter, chocolade en wat er nog meer werd uitgedeeld. Tegenwoordig zijn er nog wel armen, maar die krijgen geen kerstgaven meer. Als ze met kerst nog iets van de kerk krijgen, dan heet de doos met inhoud simpelweg een kerstpakket.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *