Verdwijnwoord: trekpiano

geplaatst in: Verdwijnwoorden | 0

Trekpiano is een oud woord voor een trekharmonica. De harmonica is altijd een volksinstrument geweest. Het is een zogeheten diatonisch instrument, dat bij het aanzuigen en uitstoten van de lucht dus verschillende geluiden maakt. Vooral schippers hadden kennelijk een grote voorliefde voor de harmonica, want niet voor niets heet dit instrument al meer dan honderd jaar ook een schippersklavier. Die naam wordt trouwens meestal gebruikt voor een vrij kleine harmonica, de zogeheten eenrijer, die gemakkelijk onderweg mee te nemen is.

Een andere oude naam voor de harmonica is trekpiano. Die naam heeft het instrument natuurlijk te danken aan het feit dat er een klavier op zit. Is trekpiano zo goed als verdwenen, dat geldt niet voor de Belgische bijnaam voor de harmonica, namelijk trekorgel. Omdat een harmonica net als een orgel gebruikmaakt van lucht, is trekorgel een toepasselijker naam dan trekpiano. De harmonica raakte na de Tweede Wereldoorlog enigszins uit de gratie. Met de revival van de volksmuziek in de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw kwam de harmonica weer helemaal terug. Met het woord trekpiano is het echter nooit meer wat geworden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *