Heet belasting in Nederland steeds vaker taks?

geplaatst in: Taaltrends | 0

Terwijl Nederlanders alleen maar belasting betalen, kunnen Belgen óók zeggen dat ze taks afdragen. Taks heette daarom tot voor kort in de dikke Van Dale een Belgisch-Nederlands woord. De laatste jaren is er echter wat vreemds aan de hand met taks. In Nederland betalen we weliswaar nog steeds gewoon belasting, maar nieuwe fiscale heffingen heten steeds vaker taksen, althans in samenstellingen. Ecotaks, groentaks, klimaattaks, graaitaks, miljonairs- en rijkentaks, roettaks, slurptaks, snacktaks, vettaks, villataks en wiettaks – het zijn belastingen die worden geheven of volgens sommige Nederlandse politici zóuden moeten worden geheven. Taks zelf wordt ook steeds minder als een Vlaams woord ervaren, maar de moderne samenstellingen ermee zijn in elk geval al zo Hollands als haring met uitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *