stekkerplant

geplaatst in: Woord van de dag | 0

We kenden al de stekkerauto, de stekkereconomie en de stekkerfiets. Vandaag verschijnt er een nieuwe loot aan de stekkerboom: de stekkerplant. Onder de kop ‘Leidt stekkerplant tot landbouwrevolutie? schrijft de Volkskrant namelijk over interessant, zo niet baanbrekend plantenonderzoek aan de Wageningen Universiteit. Van nature hebben planten licht nodig voor de fotosynthese. Maar zou dat nou ook niet zónder kunnen, heeft een slimme milieutechnoloog die daar werkt zich afgevraagd. Met elektriciteit plaats van licht. Elektrosynthese, zo heet de vorming van koolhydraten uit koolzuur en water door planten met behulp van elektriciteit.

Niet alleen zou elektrosynthese plantengroei in het donker mogelijk maken, belangrijker misschien nog wel is dat ‘fotosynthese met behulp van elektriciteit (…) veel efficiënter [verloopt] dan via zonlicht’. Milieutechnoloog Strik: ‘Als je kijkt hoeveel licht nodig is om uit landbouwgrond een liter ethanol te maken, dan zou je met dit proces tot vijftig keer minder energie nodig hebben.’ Elektrosynthese kan er dus voor zorgen dat de voedselproductie sterk wordt opgevoerd zonder extra beslag op de beschikbare grond. Fijn, want dan kunnen we met nóg meer mensen op aarde gaan rondlopen.

Als elektrosynthese op grote schaal toegepast kan worden, krijgen we volgens de krant op termijn stekkerplanten. Eigenlijk is dat een beetje een misleidende naam, want het gaat natuurlijk niet om planten die met een stekker op het lichtnet worden aangesloten (zoals je doet met een stekkerauto als je de accu wilt opladen). We moeten het woord stekkerplant dan ook metaforisch opvatten: niet als een plant met een accu die aan het lichtnet wordt opgeladen, maar als een plant met ingebouwde ‘brandstofcellen’ die elektrosynthese mogelijk maken. Of deze metafoor (en dus het woord) beklijft, valt natuurlijk nog maar te bezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *