Facejaardag

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Vroeg of laat krijgt iedereen die zich ooit bij Facebook heeft aangemeld het bericht: ‘Je bent x jaar geleden lid geworden van Facebook (…) Facebook wenst je een prettige Facejaardag.’

Facejaardag! Wie heeft dat nu weer verzonnen?!

Inderdaad, Facebook zelf. Facejaardag is een ongelooflijk lullig klinkend porte-manteauwoord of mengwoord van de eerste helft van Facebook en het laatste deel van verjaardag. Dit type mengwoorden is de laatste tijd razend populair. Denk maar aan samentrekkingen als brunch (van breakfast en lunch), dinch (van diner en lunch), Brexit (van British en exit) en smexy (van smart en sexy). Laatst maakten wijzelf nog spontaan Facenieuws door Facebook te vermengen met fakenieuws. Maar dat mengwoord had toch nog wat uitleg (‘nepnieuws dat verspreid wordt via Facebook’) nodig en was dus niet zo heel geslaagd.

Uit morfologisch oogpunt staat Facejaardag dus niet op zichzelf. De naam Facebook is bovendien zelf een belangrijke inspiratiebron voor nieuwe woorden. De Engelstalige pendant van ons woord Faceverjaardag is natuurlijk Faceversary (een mengwoord van Facebook en anniversary). Dat woord wordt trouwens niet alleen gebruikt voor trouwe leden van Facebook (de Faceaholics), maar ook voor het Facebookpersoneel (de Faceployees).

Het eerste deel van Facebook is sowieso een productief eerste woorddeel van samenstellingen en mengwoorden geworden. We troffen Facebashing aan (iemand voortdurend zwartmaken via Facebook), Facebitch (iemand die voortdurend bitse reacties op zijn (of meestal haar) tijdlijn plaatst), Facebuddy (een Facebookvriend of -makker), Facechecken (een feitenonderzoek oftewel factcheck baseren op Facebookberichten). Zo kunnen we nog héél lang doorgaan. Wijzelf nemen binnenkort misschien maar eens een Facebattical.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *